Yhdistyksen säännöt

Pirkanmaan rotukissayhdistyksen jäsenet ovat sitoutuneet omien sääntöjen lisäksi noudattamaan Suomen Kissaliiton ja FIFen sääntöjä. PIROK säännöt on hyväksytty yhdistyksen yleiskokouksessa.

Yhdistyksen nimi on Pirkanmaan Rotukissayhdistys ry. ja kotipaikka on Tampere.

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia kissojen arvostamisen ja paremman ymmärtämisen hyväksi, valvoa ja ohjata rodunjalostustoimintaa, neuvoa kissojen hoitokysymyksissä sekä järjestää kissanäyttelyitä. Toimintaan sisältyy eläinsuojelutyön tukeminen mahdollisuuksien mukaan.

Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa järjestämällä näyttelyitä, julkaisutoiminnalla, esitelmillä, neuvonnalla, tuomarikoulutusta edistämällä sekä muulla samantapaisella toiminnalla. Toimintansa tukemiseksi yhdistyksellä on oikeus hankkia ja omistaa kiinteätä ja irtainta omaisuutta, harjoittaa kahvila- ja ravintolatoimintaa, vastaanottaa lahjoituksia, testamenttilahjoituksia sekä järjestää asianomaisella luvalla keräyksiä ja arpajaisia.

Yhdistyksen jäseneksi voi päästä jokainen kissankasvatuksesta ja kissatyön edistämisestä kiinnostunut henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen periaatteet ja nämä säännöt sekä haluaa toiminnallaan edistää yhdistyksen tarkoitusten toteuttamista.

Yhdistyksen jäsenet ovat joko varsinaisia jäseniä, perhe-, ainais- tai kunniajäseniä. Perhejäseneksi voidaan hyväksyä varsinaisen tai ainaisjäsenen kanssa samassa osoitteessa asuva henkilö. Yhdistyksen kokouksissa äänioikeutettuja ovat 15 vuotta täyttäneet jäsenet.

Jäsen on velvollinen suorittamaan yhdistyksen syyskokouksen määräämän jäsenmaksun kunakin vuonna tammikuun loppuun mennessä. Ainaisjäsenet suorittavat kymmenkertaisen jäsenmaksun suuruisen kertamaksun.

Kunniajäseneksi voi yhdistyksen kokous hallituksen ehdotuksesta kutsua henkilön, joka merkittävällä tavalla tai pitkäaikaisella mallikelpoisella toiminnallaan on edistänyt rotukissatyötä. Ehdotus hyväksytään, kun 2/3 läsnäolevista jäsenistä sitä kannattaa. Kunniajäsenet ovat vapaat jäsenmaksuista. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

Jos jäsen toimii yhdistyksen tarkoituksen ja periaatteiden vastaisesti tai käyttäytymisellään tai toiminnallaan vahingoittaa tai vaikeuttaa yhdistyksen toimintaa, voi hallitus erottaa hänet yhdistyksestä, mikäli 2/3 täysilukuisen hallituksen jäsenmäärästä sitä vaatii.
Erottamispäätöstä edeltää aina kirjallinen varoitus, jossa jäsenelle annetaan tilaisuus tehdä kirjallinen vastine hallitukselle. Erottamispäätöksestä ilmoitetaan asianomaiselle kirjallisesti. Päätöksestä voi valittaa yhdistyksen kokoukselle 30 päivän kuluessa kirjeen päiväyksestä, puheenjohtajalle osoitetulla kirjeellä. Erotetulla tai eronneella jäsenellä ei ole mitään oikeutta yhdistyksen omaisuuteen tai maksujen takaisin saamiseen. Erotettu jäsen voi päästä kirjallisella hakemuksella takaisin jäseneksi, mikäli 2/3 täysilukuisen hallituksen jäsenmäärästä sitä kannattaa.

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle. Jäsen, joka ilman pätevää syytä on jättänyt jäsenmaksunsa suorittamatta 31.1. mennessä katsotaan yhdistyksestä eronneeksi. Hän voi kuitenkin päästä jäseneksi uudelleen suorittamalla kaikki laiminlyömänsä maksut.

Yhdistyksen asioita hoitaa ja sitä edustaa syyskokouksen valitsema hallitus. Tämän muodostavat puheenjohtaja, joka valitaan vuodeksi kerrallaan sekä vähintään 6 ja enintään 10 varsinaista jäsentä ja 2 varajäsentä. Varsinaiset jäsenet ja varajäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi, ja heistä puolet on vuosittain erovuorossa.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan. Mikäli rahastonhoitaja on hallituksen ulkopuolelta, hänet valitsee yhdistyksen kokous. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan lisäksi 2/3 hallituksen jäsenistä on paikalla. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, mutta vaaleissa ratkaisee arpa.

Yhdistyksen nimen kirjoittavat joko puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai sihteeri, aina kaksi yhdessä.

Päätösvalta yhdistyksessä kuuluu yhdistyksen kokoukselle.

Yhdistyksen vuosikokous pidetään helmikuun loppuun mennessä kunakin kalenterivuonna.

Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri,

  2. valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa,

  3. todetaan kokouksen laillisuus,

  4. luetaan ja hyväksytään yhdistyksen vuosikertomus,

  5. esitetään tilinpäätös ja luetaan toiminnantarkastajien lausunto, vahvistetaan

    tilinpäätös ja päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille

    tilivelvollisille,

  6. käsitellään Suomen Kissaliitto ry:n kevätkokouksen esityslistassa mainitut asiat sekä

    yhdistyksen esitykset liittokokoukselle,

  7. käsitellään muut esityslistassa olevat asiat.

Tilit päätetään kalenterivuosittain. Tilit ja tarvittavat pöytäkirjat on esitettävä viimeistään 3 viikkoa ennen vuosikokousta tarkastusta varten yhdistyksen toiminnantarkastajille, joiden on palautettava ne lausuntoineen viikko ennen vuosikokousta.

10§

Kokoukset, joita ovat varsinaisten kokousten lisäksi ylimääräiset kokoukset, kutsuu hallitus koolle julkaisemalla kutsun kotisivulla tai yhdistyksen jäsenlehdessä vähintään 14 vrk ennen kokousta. Ylimääräinen kokous on kutsuttava koolle, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai kun yksi kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä sitä vaatii kirjallisesti erityisesti ilmoitettua asiaa varten. Kokouksessa käsitellään ne asiat, jotka kokouskutsussa mainitaan.

11§

Yhdistyksen kesäkokous pidetään 13.8. mennessä kunakin kalenterivuonna. Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri,

  2. valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa,

  3. todetaan kokouksen laillisuus,

  4. käsitellään Suomen Kissaliitto ry:n syyskokouksen esityslistassa mainitut asiat sekä

    yhdistyksen esitykset liittokokoukselle,

käsitellään muut esityslistassa olevat asiat.

12§

Syyskokouksessa, joka pidetään marraskuun loppuun mennessä, käsitellään seuraavat asiat:

  1. Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri,

  2. valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa,

  3. todetaan kokouksen laillisuus,

  4. päätetään yhdistyksen toimihenkilöille seuraavan vuoden aikana maksettavista

    palkkioista,

  5. valitaan hallituksen puheenjohtaja, sekä varsinaiset ja varajäsenet seuraavaksi

    vuodeksi 6§:n mukaisesti,

  6. valitaan kaksi varsinaista toiminnantarkastajaa ja heille yksi varatoiminnantarkastaja,

  7. määrätään jäsenmaksut seuraavaksi vuodeksi,

  8. esitetään yhdistyksen tulo- ja menoarvio sekä toimintasuunnitelma,

  9. valitaan liittokokousedustajat seuraavaksi vuodeksi,

  10. käsitellään hallituksen ja jäsenten esittämät asiat.

13§

Asia, jonka jäsen haluaa esittää kokoukselle, on viimeistään 21 vrk ennen kokousta kirjallisesti ilmoitettava hallitukselle. Kokouksessa on jokaisella jäsenellä yksi ääni 4§:ssä mainituin poikkeuksin. Valtakirjalla ei voi äänestää. Kaikki päätökset tehdään ja vaalit toimitetaan avoimella äänestyksellä, ellei äänestystä suljetuin lipuin ole vaadittu. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee puheenjohtajan ääni, mutta vaaleissa ratkaisee arpa.

14§

Kaikessa toiminnassaan yhdistyksen tulee noudattaa näiden sääntöjen ohella Suomen Kissaliitto ry:n sekä sen kautta Federation Internationale Feline (FIFe) tekemiä päätöksiä ja niiden antamia ohjeita.

15§

Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia, jos yhdistyksen kokouksessa vähintään 3/4 äänioikeutetuista osallistujista niitä kannattaa.

16§

Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa 3/4 määräenemmistöllä ja vahvistettava kolme kuukautta myöhemmin pidettävässä, tätä tarkoitusta varten kokoonkutsutussa kokouksessa edelleen samanlaisella määräenemmistöllä.

Purkamispäätöksestä on ilmoitettava Suomen Kissaliitto ry:lle ja sen kautta Federation Internationale Feline:lle (FIFe). Jos yhdistys purkautuu, on sen varat käytettävä yhdistyksen tarkoitusta palvelevan toiminnan hyväksi purkautumisen vahvistaneen kokouksen päätöksen mukaan.